عوارض نوروفیدبک؛ بررسی کامل اثرات جانبی
نوروفیدبک یکی از جدیدترین و مدرنترین روشهای علمی تنظیم عملکرد مغز است. این روش برای درمان بسیاری از اختلالهای روانشناختی استفاده میشود. با استفاده از نوروفیدبک میتوان مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی را برطرف کرد. این روش برای بهبود تمرکز در کودکان مبتلا به ADHD نیز استفاده میشود. بسیاری از مراجعین قبل از شروع درمان با نوروفیدبک با سوال عوارض نوروفیدبک چیست؟ مواجه میشوند. در این مقاله از کلینیک روانشناسی ماهور علاوهبر بررسی عوارض این روش درمانی عوارض دستگاه نوروفیدبک را معرفی کردهایم.
آیا نوروفیدبک روش امنی است یا ممکن است خطرناک باشد؟
نوروفیدبک خلاف بسیاری از روشهای درمانی، غیرتهاجمی است و برای استفاده از این روش به دارو یا عمل جراحی نیاز نیست. مبنای روش درمانی نوروفیدبک ثبت امواج مغزی و بازخورد دادن به مغز است. در وهله اول این روش درمانی بدون عوارض و بیخطر به نظر میرسد. اما مداخله غیرمستقیم در عملکرد مغز ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. مخصوصا اگر فرایند درمان به درستی یا توسط متخصص انجام نشود.
نوروفیدبک؛ بررسی فواید در کنار عوارض احتمالی
از فوایند نوروفیدبک میتوان به افزایش تمرکز، کاهش اضطراب، بهبود خواب، تنظیم خلقوخو و کاهش علائم اختلال نقص توجه اشاره کرد. اما مانند بسیاری از روشهای درمانی دیگر ممکن است افراد مختلف واکنشهای گوناگونی به نوروفیدبک داشته باشند.فواید دیگر نوروفیدبک را میتوانید در مقالهی « فواید نوروفیدبک که باید بدانید » بهطور کامل مطالعه کنید. این مقاله نگاهی جامع به مزایای این روش نوین درمانی دارد و به شما کمک میکند تصمیم آگاهانهتری بگیرید.
آیا نوروفیدبک عوارض جانبی دارد؟ پاسخ به یک سوال رایج
بله. در بسیاری از مراجعان هیچ نشانهای از عوارض نوروفیدبک دیده نمیشود اما طبق گزارشهای درمانگران، اضطراب، تنش عضلانی، گیجی و تجربههای نادر روانی ممکن است از عوارض دستگاه نوروفیدبک باشد.
عوارض احتمالی نوروفیدبک: از اضطراب تا اختلالات شناختی
نوروفیدبک را معمولا به اسم روش درمانی بدون عوارض میشناسند. اما این روش نیز در کنار تمام مزایایی که دارد خالی از عوارض نیست. اگر برای شما هم سوال است که عوارض نوروفیدبک چیست؟ در این بخش همراه ما باشید.
اضطراب یا افزایش تنش پس از جلسات
یکی از رایجترین واکنشهای اولیه به نوروفیدبک، احساس افزایش اضطراب یا بیقراری است. این حالت معمولا در جلسههای اول رخ میدهد. زیرا مغز تلاش میکند با شرایط یا بازخورد جدید سازگار شود. در اکثر مواقع این وضعیت موقتی است و با ادامه جلسات اضطراب یا تنش کاهش مییابد.
احساس مهآلودگی ذهن (مه مغزی)
برخی از مراجعان پس از جلسههای درمان با نوروفیدبک دچار مه ذهنی یا گیجی ذهنی میشوند. این احساس ممکن است به صورت کاهش تمرکز یا سردرگم شدن بروز کند. برای جلوگیری از بروی این نوع از عوارض نوروفیدبک تنظیم دقیق تنظیمات دستگاه و استفاده از پروتکلهای مناسب الزامی است.
دندانقروچه یا تنش عضلانی
گاهی نوروفیدبک میتواند باعث تنش در عضلات فک یا حتی دندانقروچه شود. این اثر ممکن است به دلیل افزایش هوشیاری مغز یا واکنش مستقیم بدن به تمرکز بالا باشد.
افت موقت در عملکرد شناختی
پس از جلسههای اول تمرکز یا حافظه برخی از افراد بهصورت موقتی کم میشود. این وضعیت اغلب یکی از نشانههای تطابق مغز با روش درمانی جدید است و با پیشرفت جلسهها برطرف میشود.
تجربه زوال شخصیت یا مسخ واقعیت (در موارد نادر)
زوال شخصیت یا مسخ واقعیت از عوارض نادر اما مهم نوروفیدبک است. در این تجربه افراد با خود یا محیط اطراف ناآشنا میشوند. افرادی که سابقه مشکلات روانی شدید دارند معمولا این نوع از عوارض نوروفیدبک را تجربه میکنند.
آیا نوروفیدبک میتواند خطرناک باشد؟ واقعیت در برابر شایعات
ممکن است با جستوجو در فضاهای مختلف مانند شبکههای اجتماعی با عباراتی مانند خطرناک بودن یا مضر بودن آن مواجه شده باشید. اما واقعیت خلاف این مورد است. اگر نوروفیدبک توسط متخصصین آموزشدیده و با دستگاههای معتبر انجام شود خطری ندارد. استفاده از دستگاههای غیر استاندارد و اجرای روش درمانی توسط افراد غیرحرفهای باعث بروز عوارض نوروفیدبک میشود.
آیا تحریک امواج مغزی در نوروفیدبک بیخطر است؟
در نوروفیدبک هیچ تحریکی به مغز اعمال نمیشود. دستگاه امواج مغزی را دریافت و تحلیل میکند و با استفاده از بازخوردهای تصویری و صوتی، به مغز کمک میکند الگوهای رفتاری خود را بهبود ببخشد. برخلاف برخی تصورات این روش هیچ سیگنالی به مغز نمیفرستد و در صورت استفاده صحیح ایمن است.
آیا همه افراد میتوانند از نوروفیدبک استفاده کنند؟ محدودیتهای احتمالی
با اینکه نوروفیدبک برای بیشتر افراد ایمن است و عوارضی ندارد اما توصیه میشود برخی از افراد به پزشک یا رواندرمانگر مراجعه کنند. تشخیص درست ارزیابی پیشزمینههای پزشکی و انتخاب پروتکل مناسب نقش موثری در تاثیر این روش بر مراجعان دارد. اگر جزو دستهبندیهای زیر هستید بهتر است قبل از استفاده از نوروفیدبک به پزشک یا رواندرمانگر مراجعه کنید:
افرادی که دچار صرع یا تشنج هستند
افرادی که اختلالات روانپریشی شدید دارند
افرادی که تحت درمان با داروهای خاص هستند