زوج‌درمانی

زوج‌درمانی چیست؟ انواع، اهداف و کاربردهای آن در بهبود روابط عاطفی؟

زوج‌درمانی نوعی از روان‌درمانی و هدف آن حل مشکلات رابطه، تقویت رابطه و بهبود ارتباط بین زوجین است. در این فرآیند، بررسی مشکلات، احساسات و رفتارهای زوجین از موارد مهم در تشخیص متخصص زوج‌درمانی است. زوج‌هایی که دچار قطع ارتباط عاطفی شده‌اند یا دلبستگی ناایمن را تجربه می‌کنند نیز می‌توانند در جلسه‌های زوج‌درمانی شرکت کنند. این جلسه‌ها برای بهبود پاسخ‌های عاطفی شرکا یا برطرف کردن چالش‌های آنان مفید است. هدف از زوج‌درمانی بهبود کیفیت رابطه، بهبود حس فردی و ترمیم رابطه است. پایدار ماندن تغییرات شناختی و رفتاری از مهم‌ترین نتایج شرکت در جلسه‌های زوج‌درمانی است.مزایای زوج‌درمانی شامل بهبود کیفیت رابطه، افزایش حس فردی و ترمیم رابطه است. همچنین، پایدار ماندن تغییرات شناختی و رفتاری از مهم‌ترین نتایج شرکت در جلسه‌های زوج‌درمانی است.

زوج‌درمانگر کیست؟

زوج‌درمانگر فردی متخصص در زمینه زوج‌درمانی است که با استفاده از تنکنیک‌های مشاوره زوجین و بررسی تجربیات گذشته آنان و شرایط فعلی هر فرد باعث تقویت ارتباط بین زوجین می‌شود. زوج‌درمانگر برای افزایش تاثیر زوج‌درمانی در رابطه از نظریه‌های یادگیری اجتماعی و سایر رویکردهای علمی استفاده می‌کنند. انواع زوج‌درمانگر به رویکرد و تخصص و متدهای استفاده شده در جلسه‌ها بستگی دارد.

انواع زوج‌درمانی

در برخی از مواقع زوج‌ها حتی با وجود علاقه‌مند بودن به یکدیگر نمی‌توانند مشکلات رابطه خود را برطرف کنند. اختلال در برقراری ارتباط، سردی عاطفی، خیانت، ناسازگاری در تربیت فرزند یا حتی موضوع مالی و فرهنگی از مهم‌ترین مشکلات میان زوجین به شمار می‌رود. در چنین شرایطی شرکت در جلسه‌های زوج‌درمانی به حفظ رابطه کمک می‌کند. اگر برایتان سوال است که چه نوع زوج‌درمانی مناسب چه زوج‌هایی است، موارد زیر را مطالعه کنید:

زوج‌درمانی رفتاری یکپارچه‌نگر

در این روش درمانی زوج‌ها یاد می‌گیرند همدیگر را بدون قضاوت با پذیرش عمیق‌تر بپذیرند، به تفاوت‌های خود به چشم منبع رشد نگاه کنند نه گزینه‌ای برای تهدید. این روش ترکیبی از نظریه رفتارگرای کلاسیک با رویکرد پذیرش و تعهد (ACT) است. تمرکز زوج‌درمانی رفتاری یکپارچه‌نگر بر تغییر رفتار با تاکید ویژه بر پذیرفتن تفاوت‌ها و رشد همدلی است. این روش مناسب زوج‌هایی است که برای موضوع‌های تکراری چالش دارند و از تلاش‌های تکراری برای تغییر خسته شده‌اند.

زوج‌درمانی شناختی رفتاری

زوج‌درمانی شناختی-رفتاری توسعه‌یافته‌تر از درمان رفتاری است. این روش به زوج‌ها کمک می‌کند افکار منفی خود نسبت به شریک زندگی‌شان را شناسایی و بازسازی کنند، تله‌های ذهنی و تحریف‌های شناختی مثل ذهن‌خوانی یا تعمیم افراطی را تشخیص دهند و مهارت‌های حل مسئله و گفت‌وگوی موثر را یاد بگیرند. این روش مناسب زوج‌هایی است که دچار سوءتفاهم‌های ذهنی، درگیری‌های کلامی و برداشت اشتباه از حرف هم می‌شوند.

زوج‌درمانی رفتاری

این روش پایه‌ای‌ترین روش زوج‌درمانی است. در این روش، زوج‌ها به کمک زوج‌درمانگر می‌توانند رفتارهای منفی مثل بی‌توجهی، انتقاد، پرخاشگری یا اجتناب را شناسایی و حذف کنند. در این روش رفتارهای مثبت مثل گوش دادن فعال، ابراز محبت و همکاری جایگزین رفتارهای منفی می‌شود. این روش مناسب زوج‌هایی است که در تعاملات روزمره با چالش مواجه هستند.

انواع زوج درمانی

زوج‌درمانی روانکاوانه

زوج‌درمانی روانکاوانه تحلیل‌محور و زمان‌بر است که بر ناخودآگاه افراد و تجربه‌های کودکی آن‌ها تمرکز می‌کند. در این روش زوجین می‌توانند تعارض‌های درونی و پیش‌زمینه‌های زمینه‌های روانی پنهانی و تاثیر دوران کودکی بر رابطه را شناسایی کنند. درمانگر الگوی رابطه والدین و افراد، واکنش‌های دفاعی، ناخودآگاه و فرافکنی‌‌ها و نقش آن در تعارض‌ها را بررسی می‌کند. این روش درمانی مناسب زوج‌هایی است که ریشه مشکلاتشان در آسیب‌های عمیق، روابط سمی یا تعارض‌های حل نشده درونی است.

زوج‌درمانی ساختاری

زوج‌درمانی ساختاری بر مبنای مدل ساختاری خانواده است و به نقش‌ها، مرزها و ساختارهای تعاملی میان زوجین می‌پردازد. در این روش درمانی درمانگر به زوجین کمک می‌کند نقش‌های خود را بازتعریف کنند، مرزهای افراطی یا فروپاشیده رابطه خود را اصلاح کنند و سیستم ارتباطی سالم، تصمیم‌گیری مشترک و مرزگذاری عاطفی داشته باشند. زوج‌درمانی ساختاری مناسب زوج‌هایی است در ساختار خانواده دچار مشکل شده‌اند.

زوج درمانی متمرکز بر عواطف (هیجان مدار)

این روش از محبوب‌ترین و پربازده‌ترین روش‌های زوج‌درمانی است. زوج‌ها می‌توانند احساساتی مثل ترس از طرد شدن، احساس تنهایی، ناکافی بودن یا بی‌پناهی را شناسایی کنند، این هیجان‌ها را به شکلی امن بیان کنند و الگوهای منفی تعامل هیجانی خود را برطرف کنند. EFT مناسب زوج‌هایی است که دچار سردی عاطفی، جدایی احساسی یا بحران‌های ناشی از خیانت و بی‌اعتمادی هستند.

هدف از زوج‌درمانی چیست؟

هدف زوج‌درمانی موارد مختلف مانند تقویت رابطه، ترمیم رابطه، بهبود حس فرد و کمک به ایجاد ارتباط سالم و پایدار است. در این روش درمانی زوج‌ها نحوه برخورد با تعارض‌ها و مدیریت آن‌ها را می‌آموزند. همچنین زوجین یاد می‌گیرند چگونه از بازگشت مشکلات جلوگیری کنند.هرچند بهترین زمان مشاوره پیش از ازدواج پیش از شکل‌گیری تعارض‌های جدی است و می‌تواند از بسیاری از مشکلات پیشگیری کند، اما زوج‌درمانی فرصتی برای بازسازی و رشد رابطه در مسیرهای تازه فراهم می‌کند.

آیا زوج‌درمانی برای شما مفیده؟

اگر احساس می‌کنید در رابطه خود دچار کاهش عاطفه، ارتباط کم، دعواهای تکراری یا عدم درک متقابل شده‌اید زوج‌درمانی می‌تواند برای شما مفید باشد. بهبود ارتباط زوجین از دیگر فواید زوج‌درمانی است.

نشانه‌ های نیاز به زوج‌درمانی

افراد در طول روابط خود با همسرشان دچار چالش‌های مختلفی می‌شوند. اختلاف‌نظر، سوءتفاهم و احساس فاصله گرفتن از طرف مقابل از جمله چالش‌های میان روابط زوجین است. برخی از نشانه‌ها هشداری هستند برای عمیق‌تر شدن بحران در رابطه. در چنین مواردی مراجعه به زوج‌درمانگر از بدتر شدن شرایط جلوگیری می‌کند. از نشانه‌های نیاز به زوج‌درمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1.ارتباطات ناکارآمد یا منفی مانند تحقیر، سرزنش دائم، قطع ارتباط و داد زدن یا پرخاشگری
2.احساس تنهایی در رابطه
3.تکرار دعواهای مشابه بدون راه‌حل
4.کاهش صمیمیت یا رابطه جنسی
5.خیانت یا بی‌اعتمادی
6.قرار داشتن در آستانه طلاق یا جدایی
7.حضور کودک یا بارداری و تاثیر آن بر رابطه
8.تمایل به کمک گرفتن

مراحل ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر

مراحل زوج‌درمانی شامل جلسات اولیه برای ارزیابی، بررسی سبک‌های ارتباطی، بررسی پاسخ‌های عاطفی شرکا و انتخاب نوع درمان مناسب است. در ادامه جلسات، از تکنیک‌ها و اهداف مختلف زوج‌درمانی استفاده می‌شود تا زوجین بتوانند رابطه خود را ترمیم کنند. مراحل مختلف زوج‌درمانی بسته به روش مورد استفاده متفاوت است.

سوالات زوج‌درمانی

در جلسات زوج‌درمانی تراپیست سوالاتی درباره زندگی روزمره، چالش‌های احساسی، سبک‌های ارتباطی و تجربه‌های روابط گذاشته می‌پرسد تا دید دقیق‌تری از وضعیت طرفین داشته باشد. از مهم‌ترین سوالات در جلسه‌ زوج‌درمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
– چه چیزی باعث شد تصمیم‌بگیرید به زوج‌درمانگر مراجعه کنید؟
– از چه زمانی احساس کردید مشکلی در رابطه‌تان به وجود آمده است؟
– رابطه ایده‌ئال شما چه ویژگی‌هایی دارد؟
– معمولا چطور با هم حرف می‌زنید؟ آیا احساس می‌کنید شنیده می‌شوید؟
– احساس نزدیکی عاطفی شما به هم چقدر است؟

شرایط لازم برای شرکت در جلسات زوج‌درمانی چیست؟

شرکت در جلسه‌های زوج‌درمانی مثل سایر روش‌های روان‌درمانی به آمادگی ذهنی و شرایط خاص نیاز دارد. این روش درمانی تلاشی مشترک برای بهبود کیفیت رابطه، ترمیم پیوند عاطفی و حل مشکلات رابطه است. شرایط لازم برای شرکت در جلسه‌های زوج‌درمانی عبارت‌اند از:
– تمایل زوجین برای همکاری در روند درمانی
– پذیرش نیاز به کمک گرفتن از متخصص
– تعهد به حضور منظم در جلسات
– توانایی گوش دادن فعال و بیان بدون قضاوت
– دور بودن از خشونت یا آسیب‌های جدی روانی
– شفاف بودن اهداف زوجین از مراجعه
– آمادگی برای تغییر و یادگیری مهارت‌های جدید

مدت درمان و مراقبت‌های لازم پس از زوج‌درمانی

مدت جلسات به نوع مشکل و انواع زوج‌درمانی مورد استفاده بستگی دارد. معمولا توصیه می‌شود ۸ الی ۲۰ جلسه به زوج‌درمانگر مراجعه کنید. بعد از جلسات پیگیری و تمرین تکنیک‌های ارائه شده الزامی است.

تکنیک‌‌های رایج در زوج‌درمانی (چند تکنیک زوج‌درمانی)

در جلسه‌های مشاوره زوجین، علاوه‌بر گفتگوی آزاد و ابراز احساسات از تکنیک‌ زوج‌درمانی نیز استفاده می‌کنند. هدف این تکنیک‌ها تقویت رابطه، حل مشکلات رابطه و بهبود ارتباط بین زوجین است. این تکنیک‌ها متناسب با نوع مشکل، شخصیت زوج‌ها و تشخیص متخصص انتخاب می‌شود. در ادامه با مهم‌ترین تکنیک‌ها آشنا می‌شویم:

روانشناسی مثبت

روانشناسی مثبت در زوج‌درمانی بر کشف و تقویت نقاط قوت رابطه تمرکز دارد. این روش به زوجین کمک می‌کند به جای تمرکز بر اختلافات بر ویژگی‌های مثبت یکدیگر تمرکز کنند. این تغییر دیدگاه باعث بهبود حس فردی، افزایش رضایت‌مندی و کاهش تنش‌های احتمالی می‌شود.

روایت‌درمانی

در این تکنیک زوجین تشویق می‌شوند که داستان رابطه خود را دوباره تعریف کنند. تمرکز این روایت‌ها بر توانمندی، عشق، تلاش‌های مثبت و موفقیت‌های گذشته است. این روش به بازسازی دیدگاه زوجین نسبت به یکدیگر کمک می‌کند و مسیر ترمیم رابطه هموارتر می‌شود. تجربیات روابط گذشته در روایت‌درمانی ابزاری برای یادگیری و رشد است.

رابطه‌درمانی ایماگو (Imago)

طبق نظریه اساسی رابطه‌درمانی ایماگو ما ناخودآگاه کسانی را به‌عنوان شریک زندگی انتخاب می‌کنیم که شباهت‌هایی به مراقبان اولیه ما دارند. این شباهت‌های گاهی باعث بروز تعارض‌هایی می‌شود اما در عین حال فرصتی برای رشد شخصی فراهم می‌شود. این روش با بهبود کیفیت رابطه، به زوجین کمک می‌کند پاسخ‌های عاطفی یکدیگر را بهتر درک کنند و از زوج‌درمانگری به‌عنوان بستری برای رشد و آگاهی استفاده کنند.

درمان متکی‌بر احساسات (EFT)

این روش درمانی بر پایه نظریه دلبستگی و متمرکز بر عواطف برای زوج‌ها است و قطع ارتباطی عاطفی میان زوجین را ترمیم می‌کند. در درمان متکی‌بر احساسات زوج‌ها نحوه بیان احساسات بدون ترس را می‌آموزند و به شریک زندگی خود نزدیک‌تر می شوند. در این روش از نظریه‌های یادگیری اجتماعی نیز استفاده می‌شود که تاثیری بر تثبیت تغییرات رفتاری و شناختی دارد.

زوج درمانگر

زوج‌درمانی گاتمن

روش گاتمن یکی از علمی‌ترین و ساختاریافته‌ترین تکنیک‌های مشاوره زوجین است. این روش با بررسی الگوهای رفتاری زوجین زمینه‌های تاثیر زوج درمانگر بر بازسازی رابطه را فراهم می‌کند. نقشه عشق، مدیریت تعارض و ایجاد ارزش‌های مشترک در این روش آموزش داده می‌شوند.

درمان رفتاری – تلفیقی (CBT)

زوج‌درمانی شناختی-رفتاری ترکیبی از رویکرد شناختی و رفتاری است. تمرکز این روش بر شناسایی افکار منفی و ناکارآمد زوجین درباره یکدیگر و جایگزینی آن‌ها با افکار منطقی و همدلانه است. گوش دادن، همدلی و احترام متقابل در این روش تقویت می‌شود. هدف درمان رفتاری-تلفیقی پایدار ماندن تغییرات شناختی و رفتاری است.

درمان راه‌حل‌محور

تمرکز اصلی این روش بر یافتن راه‌حل‌های عملی و سریع برای مشکلات است. در این روش زوجین تشویق می‌شوند به جای کنکاش و بررسی گذشته برای بهبود رابطه تلاش کنند. این روش مناسب زوج‌هایی است که دچار بی‌اعتمادی یا فرسودگی عاطفی هستند.

هزینه زوج‌درمانی

هزینه زوج‌درمانی بر اساس نوع مشاوره و تعداد جلسات متغیر است.

هزینه زوج‌درمانی به چه عواملی بستگی دارد؟

هزینه زوج‌درمانی به تخصص و تجربه زوج‌درمانگر، روش درمانی انتخاب شده، تعداد جلسه‌ها و موقعیت جغرافیایی مرکز مشاوره بستگی دارد.

نوشتن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند